Yeni Nesil Matematik Sorularına Karşı Oluşan Ön Yargı
- 03.05.2021
Yeni Nesil Matematik Sorularına Karşı Oluşan Ön Yargı
Matematik dersi, bazı öğrenciler için bir kâbusken bazı öğrenciler içinse çok sevilen bir ders olmuştur. Öğrencileri en çok zorlayan derslerin başında gelmektedir. Öğrencilerin, matematik dersine karşı her zaman bir ön yargısı olmuştur ama yeni nesil sorularla önyargılar ne yazık ki daha artmış durumda. LGS sistemi ile birlikte, niteliği değişen sorular öğrencileri oldukça zorlamaktadır. Yeni nesil dediğimiz sorular, bilgiden çok öğrencilerin bilgiyi kullanma, problem çözme, anlama ve yorumlama becerisini ölçmektedir. Yıllardır, bilgiyi ve işlem becerisini ölçmeye dayalı sorulara göre ders gören ve soru çözen öğrencilerin, yeni nesil sorularda zorlanması, aslında yadırganmaması gereken bir durum. Zihinleri bu tür sorulara alışık olmadığı için kavramakta zorlanıyorlar. Ama asıl problem yeni nesil soruların zorluğu veya öğrencilerin zorlanması değil, öğrencilerde derse karşı oluşan öğrenilmiş çaresizlik ve uyguladıkları yanlış yöntemlerdir. Matematik dersinin gerek hayatımızda gerekse LGS, YKS, KPSS gibi gireceği merkezi sınavlardaki öneminden dolayı, matematikten tamamen vazgeçmek de mümkün görünmemektedir. Burada, yeni nesil matematik sorularında zorlanan ve matematikten korkan öğrencilere birkaç öneride bulunmak istiyorum.
- Öncelikle, yeni nesil matematik sorularında zorlanmanızın normal olduğunu bilin.
- Sadece siz değil, birçok öğrenci yeni nesil sorularda zorlanmakta.
- Çalışmanıza rağmen ilerleme olmaması moralinizi bozmasın. Beyniniz bu tür sorulara alışık olmadığı için zamana ihtiyacınız var.
- Yeni nesil soruları çözebilmek için kendinize zaman tanıyın. Sabırlı olur ve düzenli çalışmaya devam ederseniz mutlaka ilerleme olacaktır.
- Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Sizden daha iyi çözenler olacağı gibi daha çok zorlananlar da olacaktır.
- Matematik dersinden her gün soru çözmeye çalışın.
- Çözemediğiniz soruları öğretmeninize sorun.
- Değişik kaynaklardan çözün. Kolaydan zora doğru gidin. Önce kolay kaynaklardan çözün daha sonra zor kaynakları çözün.
- Süre tutun. Sınavda zamanınızı doğru kullanabilmek için, test çözerken de süre tutun ve süreyi etkili kullanma ve hızlı çözme alışkanlığı kazanın.
- Çalışırken ve sınavlarda yapamadığınız sorularda takılıp kalmayın. Belirli bir süre uğraşın, çözemiyorsanız geçin.
- Çok kitap okuyun. Çok okumanız durumunda anlama, yorumlama ve mantık yürütme beceriniz gelişir ve okuma ve anlama hızınız artar.
- Saatlerce matematik dersine çalışmayın. Ara vermeden uzun süre çalışmak hem öğrenme veriminizi düşürür hem de matematik sorularına karşı bıkkınlık oluşturur.
- Matematik dersine kendinizi en iyi hissettiğiniz, verimli olduğunuz zaman çalışın.
- Anlamıyorum diye matematik dersine çalışmayı bırakmayın. Diğer dersleri ihmal edip zamanınızın büyük bölümünü de ayırmayın.
- İlk aşamada net hedeflerinizi çok yüksek belirlemeyin. Başarılı olmak için matematik dersinizin mükemmel olmasına gerek yok. Başarınızı sadece matematik dersinize göre değerlendirmeyi
Rehber Öğretmeni
Nurullah Altun